Zonnepanelen zakelijk

Met zakelijke zonnepanelen kun je besparen of verdienen en tegelijkertijd ook nog eens verduurzamen. Dit is iets wat elke ondernemer met een eigen pand wel wil. Echter blijkt het in de praktijk lastig om alles zelf te regelen. Hoe komt dit?

Zonnepanelen zakelijk inzetten betekent o.a. dat je te maken hebt met regelgeving, grote investeringen, onderhoud en meer. Wij hebben daarom alle stappen op een rijtje gezet, zodat je precies weet:

1) Welke stappen er genomen moeten worden

2) Welke financiële scenario’s er mogelijk zijn

3) Hoe je je risico’s zo klein mogelijk houdt


Zonnepanelen zakelijk: de praktijk

Zonnepanelen zijn niet meer uit het Nederlandse straatbeeld weg te denken. Woonhuizen, boerderijen en zelfs infrastructuur worden beter benut door middel van PV-panelen.

Echter zie je ze op bedrijfsgebouwen minder. Dit heeft voornamelijk te maken met de complexiteit van een zakelijk zonnepanelen-traject.

Deze daken zijn vaak groot, waardoor er grotere investeringen nodig zijn en je met meer partijen te maken hebt. Niet elke ondernemer of bedrijf kan dit zelf ophoesten.


Voordelen van zakelijke zonnepanelen

Daartegenover staat wel dat je als bedrijf flink kunt profiteren van zakelijke zonnepanelen. De opgewekte schone energie kun je zelf inzetten of verkopen. Linksom of rechtsom bespaar je én verduurzaam je. Deze besparing of vergoeding kan soms oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar.

De overheid ziet het belang van verduurzaming ook in. Daarom is er o.a. de SDE++ subsidie, een exploitatieregeling waarmee de regering je financieel tegemoet komt als je zonne-energie zakelijk opwekt. Daarnaast krijgt je bedrijf met zonnepanelen ook een groener en moderner imago.

De stappen naar een zakelijk zonnedak

Maar hoe begin je? Hieronder zie je een overzicht van alle stappen die nodig zijn voor een succesvol zakelijk zonneproject. Klik op de stappen voor een uitgebreide uitleg.

Obstakels en risico's

Elk bedrijf en elke situatie is anders. Wel komen bovenstaande stappen vrijwel altijd aan bod. 

De bouwtechnische, juridische en financiële zaken zijn voor veel bedrijven helaas een doorn in het oog. Het uitzoeken en uitvoeren van deze stappen kost in de praktijk vaak veel meer tijd en moeite dan gedacht.

Soleila biedt hierin hulp. Wij ontzorgen ambitieuze bedrijven door het gehele proces van A tot Z op ons te nemen. Dit deden wij al voor vele bedrijven.

Door onze jarenlange ervaring met zakelijke zonnepanelen en sterke netwerk hoef je je geen zorgen meer te maken en kun je je blijven focussen op dat wat belangrijk is: je bedrijf.

Zonnepanelen zakelijk aanschaffen: wie, wat en hoe?

 

Een stap waar je alvast wel over na kunt denken is de financiële investering: kopen, huren of toch leasen? Als je je al in zakelijke zonnepanelen hebt verdiept, heb je ongetwijfeld over deze opties gehoord. Echter is het voor ondernemers vaak nog verwarrend.

Hieronder daarom een helder overzicht:

Koop

Huur

Operationele lease

Financiële lease

Financiering

Zelf

Niet zelf

Niet zelf

Niet zelf

Eigenaar

U

Soleila

Soleila

Bank

SDE++ subsidie

Op uw naam

Soleila / partner

Soleila / partner

Op uw naam

Looptijd

16 – 30 jaar

16 – 30 jaar

5 – 15 jaar

Monitoring

Optioneel

Inclusief

Inclusief

Exclusief

Huren vs. leasen

Kies je voor een samenwerking met Soleila, dan heb je de keuze uit het verhuren van je bedrijfsdak of het leasen van de zonnepanelen.

Bij dakhuur legt Soleila op eigen kosten de zonnepanelen op jouw dak. Hier ontvang je jaarlijkse een flinke vergoeding voor. Wij nemen dus de investeringskosten op ons en dragen alle risico’s. Zo heb je wel de voordelen van zakelijke zonnepanelen, maar niet de nadelen. Ook is het mogelijk om de vergoeding voor de gehele huur (16 – 30 jaar) in één keer vooraf betaald te krijgen.

Kies je voor leasen, dan betaal je jaarlijks een leasevergoeding voor de zonnepanelen. Hiertegenover staat wel dat je alle opgewekte stroom en groencertificaten zelf houdt. Daarnaast krijg je een terugleververgoeding voor de stroom die je als bedrijf niet hebt gebruikt.

...Of toch zelf aanschaffen?

 

Uiteraard kun je de zonnepanelen ook zelf aanschaffen indien de benodigde financiële middelen voorhanden zijn. Als ondernemer vind je het uiteraard niet prettig om rendement weg te geven en doe je de dingen liever zelf. Dus waarom samenwerken met een derde partij?

Deze gedachtegang is begrijpelijk. Desondanks zien we dat bij bedrijven die zelf elke stap willen regelen, de projecten vaak blijven steken. De specifieke kennis is vaak niet aanwezig waardoor fouten worden gemaakt en alles langer duurt dan verwacht.

Door een samenwerking aan te gaan met een gespecialiseerde partij worden deze hindernissen uitgevlakt en kunnen er bovendien schaalvoordelen worden benut. Daarnaast heb je op deze manier zelf geen risico en kun je je volledig op je corebusiness blijven focussen.

Conclusie

Als je als ondernemer wilt profiteren van de voordelen van zakelijke zonnepanelen, is het in de meeste gevallen verstandig om de samenwerking met een expert te zoeken. Of het verhuren van je dak de beste optie is – of juist leasen –  hangt af van verschillende factoren. Soleila geeft hierover graag vrijblijvend advies.

David van Arend
David van Arend - Zakelijk solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan je alles vertellen over zonnepanelen voor bedrijven. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Zonnedak analyse voor bedrijfspanden

Hoeveel is jouw dak waard?

Bereken het gratis en leer hoeveel je kunt besparen met zakelijke zonnepanelen.