Zonnepanelen grootverbruik: Alles wat u moet weten

Als zakelijke grootverbruiker van energie is het plaatsen van zonnepanelen een verstandige beslissing. Met zonnepanelen voor grootverbruik kunt u verduurzamen én verdienen. Maar hoe werkt dat nou precies, grootzakelijke zonnepanelen? En wanneer bent u eigenlijk een grootverbruiker?


Grootverbruiker zakelijke energie?

U bent een grootverbruiker van zakelijke energie als uw bedrijf een elektriciteitsaansluiting met een capaciteit van minimaal 3x 80 Ampère heeft.

Heeft u een minder zware aansluiting? Dan bent u een kleinzakelijke verbruiker.


Zakelijke terugleververgoeding

Bij grootverbruikers van zakelijke energie gelden andere regels. Zo kunt u bijvoorbeeld niet salderen op uw energierekening. 

Wel kunt u een grootzakelijke terugleververgoeding ontvangen voor alle opgewekte stroom. Deze vergoeding ontvangt u van uw energieleverancier. De hoogte hiervan verschilt per leverancier en is vaak onderhandelbaar.

De opties om grootzakelijk zonnepanelen te gebruiken

Zonne-energie is niet alleen interessant voor huishoudens of kleine bedrijven. Ook voor volwassen bedrijven is het plaatsen van zonnepanelen zeer interessant. In de grootzakelijke markt zijn er verschillende manieren om van de voordelen van zonnepanelen te profiteren.

Uw dak verhuren voor zonnepanelen

Als eigenaar van een bedrijfspand kunt u ervoor kiezen om uw dak te verhuren voor zonnepanelen. Dit gaat als volgt in zijn werk:

U werkt samen met een zakelijke zonnepanelen-specialist welke de zonnepanelen op uw dak installeert. Deze partij doet alle nodige investeringen en zorgt dat er subsidie voor het project wordt vrijgemaakt. Ook zien zij toe op de installatie, het onderhoud en de monitoring. Dit model wordt ook wel het ontzorgmodel genoemd. Als dakeigenaar heeft u er zo geen omkijken naar.

In ruil voor het beschikbaar stellen van uw dak, ontvangt u van deze partij een jaarlijkse vergoeding. Deze vergoeding kan oplopen tot wel tienduizenden euro’s per jaar. Bij grootverbruikers is er vaak een grote dakoppervlakte aanwezig waardoor er veel stroom (en dus inkomsten) kunnen worden gegenereerd. 

Benieuwd naar hoeveel u kunt verdienen met uw bedrijfsdak? Doe dan de gratis dakscan.

Ook kunt u, indien gewenst, de vergoeding van het gehele traject (vaak 15 tot 25 jaar) in één keer vooraf uitbetaald krijgen. We zien dat ondernemers in deze onvoorspelbare tijden hier veel baat bij hebben.

Zakelijk zonnepanelen leasen

Een andere optie is om als grootzakelijk bedrijf zijnde zonnepanelen te leasen. Ook hierbij werkt u met een marktpartij waarmee u een leaseovereenkomst aangaat. Het kan hierbij gaan om operational lease of financial lease.

Bij zonnepanelen lease betaalt u een jaarlijkse leasevergoeding, waarvoor u alle opgewekte stroom en groencertificaten terugkrijgt. Ook ontvangt u voor de stroom die uw bedrijf niet gebruikt een terugleververgoeding.

Zelf investeren in zonnepanelen

Een derde optie is om als bedrijf zelf te investeren in zonnepanelen. Vanwege de hoge aanschafkosten van zonnepanelen is dit voor veel bedrijven echter niet weggelegd. Wel overwegen veel grootverbruikers deze optie, omdat ze het gevoel hebben rendement ‘weg te geven’ indien ze met een externe partij in zee gaan. En begrijpelijk.

De praktijk leert echter dat het toch tegenvalt om als bedrijf alles eigenhandig te doen. Deze zonneprojecten blijven door verschillende aanleidingen al in een vroege fase steken. Zo blijkt het voor de bedrijven erg lastig om de zonnestroominstallatie verzekerd te krijgen, of is niet alle kennis in huis om maximaal van de kansen te profiteren.

Door met een specialist samen te werken worden deze obstakels vermijd en kan er bovendien van schaalvoordelen geprofiteerd worden. Bij Soleila dragen we daarnaast ook zelf alle risico’s, waardoor onze grootzakelijke klanten zich op hun corebusiness kunnen focussen.

Wanneer in aanmerking?

Naast het hebben van een grootverbruikaansluiting zijn er nog een aantal andere dingen die bepalen of u in aanmerking komt voor een grootzakelijke zonnepanelenpropositie:

• Het dakoppervlakte van uw bedrijfspand dient minimaal 3000 m2 te zijn
• Zowel platte als hellende daken zijn geschikt
• Zowel een zuid- als een oost- of west-oriëntatie zijn geschikt

Hierbij kunt u denken aan alle types bedrijfsgebouwen, zoals hallen, magazijnen, fabrieken, loodsen, stallen en meer.


Dak wel of niet geschikt?

Of uw bedrijfsdak geschikt is voor grootschalig zonnepanelengebruik hangt af van meerdere factoren. Voorafgaande wordt er daarom altijd een dakinspectie op uitgevoerd.

Tijdens de inspectie wordt er onder andere gekeken naar de geschiktheid van de dakconstructie en de dakhuid. Ook komt het isolatiemateriaal aan bod en eventuele bijzonderheden zoals asbest.

Is de staat van het dak niet ideaal of zijn er aanpassingen nodig? Soleila neemt de kosten van een eventuele verbouwing op zich. In de praktijk zien we dat er – ondanks aanpassingen aan het dak – vaak alsnog een winstgevende businesscase kan worden neergezet

Dakscan

Loopt u met het idee om zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw(en) te leggen, maar weet u niet zeker of dit verstandig is? Dan kan het handig zijn om een dakscan te laten doen.

Onze gratis dakscan geeft onder andere inzicht in:

  • Of het bedrijfsdak geschikt is voor zonnepanelen
  • Wat de potentiële opbrengsten zijn
  • Of dakhuur, leasen of zelf investeren het beste is voor u
  • Hoe het vervolgtraject van A tot Z eruit zal zien


Bent u hiernaar benieuwd? De dakscan vraagt u hier vrijblijvend aan.

David van Arend
David van Arend - Solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan u alles vertellen over zonnepanelen op bedrijfsdaken. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Het hele proces in beeld

Kies je voor het leggen van zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zijn er een aantal stappen te bewandelen.