Zonnepanelen als ondernemer: je bedrijfsdak optimaal benutten

Verdienen en verduurzamen. Welke ondernemer wil dat nou niet? Met het leggen van zonnepanelen op je bedrijfsdak is dit mogelijk. Echter is het belangrijk te weten wat er allemaal bij komt kijken.


Zonnepanelen als ondernemer

Als ondernemer ben je constant aan het denken over nieuwe ideeën. Dit om de toekomst van je bedrijf te waarborgen. En wellicht ook die van de planeet.

Om deze twee doelen te verenigen kun je als ondernemer ervoor kiezen om zonnepanelen op je bedrijfspand te leggen. Wellicht heb je andere bedrijven dit ook al met hun bedrijfsdaken zien doen.

Met zakelijke zonnepanelen kun je als ondernemer namelijk verdienen én verduurzamen. Maar hoe werkt dit eigenlijk?


Zonnepanelen op je bedrijfspand

Als ondernemer profiteer je van zonnepanelen op een soortgelijke manier als particuliere gebruikers van zonnepanelen: je legt zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand, waarmee je schone energie opwekt.

Deze energie kun je vervolgens inzetten voor eigen gebruik of je ontvangt er een vergoeding voor. Linksom of rechtsom bespaar je dus geld en draag je bij aan een betere planeet.

Zonnepanelen: verschillen tussen zakelijk en privé

Echter gaat het bij bedrijven vaak om grotere zonne-installaties: een bedrijfsdak is over het algemeen een stuk groter dan het dak van een huis. Met grotere aantallen zonnepanelen gaan ook grotere investeringen gepaard. Hierdoor is het voor lang niet alle ondernemers en bedrijven mogelijk om zelf de aanschafkosten van een zonnepanelen-installatie op te hoesten.

Zonnepanelen voor bedrijven: de opties

Gelukkig zijn er hier oplossingen voor. Het dak van je bedrijfspand kun je namelijk verhuren aan een partij die er zonnepanelen op legt. Op de kosten van die partij welteverstaan. Ook kun je ervoor om de zonnepanelen te leasen. 

Hieronder gaan we in op deze twee opties, alsmede het zelf investeren in zonnepanelen.

1. Je bedrijfsdak verhuren voor zonnepanelen

Door je bedrijfsdak te verhuren voor zonnepanelen heb je wel de voordelen maar niet de nadelen van een zonne-installatie. Het solar-bedrijf waarmee je samenwerkt legt zonnepanelen op jouw bedrijfsdak, waarvoor je een jaarlijkse vergoeding ontvangt. De vergoeding voor het verhuren van je bedrijfsdak kan oplopen tot tienduizenden euro’s per jaar.

Deze partij neemt de investeringskosten op zich en draagt de risico’s. Bij Soleila ontzorgen wij onze klanten over de volledige lengte van het traject: van de inspecties en het maken van een businesscase tot de installatie, de monitoring en het onderhoud. 

Ook kun je, indien gewenst, de vergoeding van het gehele verhuurtraject in één keer vooraf uitbetaald krijgen. We zien dat in deze onvoorspelbare tijden ondernemers hier veel baat bij hebben.

2. Zonnepanelen leasen als bedrijf

Ook kun je ervoor kiezen om als bedrijf zijnde zonnepanelen te leasen. Je betaalt daarbij een jaarlijkse leasevergoeding voor de zonnepanelen, maar krijgt daar alle opgewekte stroom en groencertificaten voor terug. Ook krijg je een terugleververgoeding voor de stroom die je als onderneming niet zelf gebruikt. Zonnepanelen leasen als bedrijf is dus niet hetzelfde als je dak verhuren.

3. Zelf in zonnepanelen investeren

Beschik je over genoeg financiële middelen, dan kun je ervoor kiezen om als ondernemer zelf je zonnepanelen aan te schaffen. Veel ondernemers vinden het lastig om rendement ‘weg te geven’, en denken: “Als zij er aan kunnen verdienen, dan laat ik dus wat liggen”. En begrijpelijk.

In de praktijk blijkt het echter vaak toch tegen te vallen voor bedrijven die het zelf willen doen: om verschillende redenen blijven projecten in een vroeg stadium hangen. 

Zo zijn de juridische en verzekeringstechnische aspecten vaak vrij complex bij grote zonnepanelen-installaties, en hebben de bedrijven zelf niet alle kennis of contacten in huis om optimaal van de kansen te profiteren. 

Door samen te werken met een gespecialiseerd solar-bedrijf kunnen deze hindernissen genomen worden en kan er bovendien van schaalvoordelen geprofiteerd worden. Bij Soleila dragen we daarnaast ook zelf alle risico’s, waardoor je je als ondernemer op je eigen bedrijf kunt blijven focussen.

Overzicht

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende mogelijkheden voor zakelijke zonnepanelen: koop, verhuur en lease. Welke optie het beste bij u past hangt af van uw situatie.

Koop

Verhuur

Operationele lease

Financiële lease

Financiering

Zelf

Niet zelf

Niet zelf

Niet zelf

Eigenaar

U

Soleila

Soleila

Bank

SDE++ subsidie

Op uw naam

Soleila / partner

Soleila / partner

Op uw naam

Looptijd

16 – 30 jaar

16 – 30 jaar

5 – 15 jaar

Monitoring

Optioneel

Inclusief

Inclusief

Exclusief

Conclusie

Als je als ondernemer wilt profiteren van de voordelen van zonnepanelen, is het in de meeste gevallen verstandig om de samenwerking met een expert te zoeken. Of het verhuren van je dak de beste optie is voor zonnepanelen – of juist leasen –  hangt af van verschillende factoren. Soleila geeft hierover graag vrijblijvend advies.

David van Arend
David van Arend - Solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan je alles vertellen over zonnepanelen op bedrijfsdaken. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Het hele proces in beeld

Kies je voor het leggen van zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zijn er een aantal stappen te bewandelen.

Zonnedak analyse voor bedrijfspanden

Hoeveel is jouw dak waard?

Bereken het gratis en leer hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen op jouw bedrijfsdak.