Zakelijke stroom terugleveren

In de context van particuliere of kleinzakelijke zonnepanelen wordt vaak de term ‘terugleveren’ genoemd. Het terugleveren van zakelijke stroom is echter ook mogelijk. Wat houdt terugleveren nou eigenlijk precies in? En salderen?


Zakelijk terugleveren

Als je zakelijke zonnepanelen gebruikt, dan wil je het liefst zoveel mogelijk stroom opwekken. De 100% groene stroom die je zakelijk opwekt, kun je namelijk rechtstreeks gebruiken voor de stroomvoorziening van je eigen bedrijfsgebouwen. 

Wek je op een bepaald moment meer stroom op dan je verbruikt? Dan kan de stroom teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet. Voor het zakelijk terugleveren van stroom ontvang je een terugleververgoeding. Deze krijg je van je energieleverancier.

 


(Groot)zakelijk salderen?

Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt: de totale hoeveelheid door jou afgenomen stroom wordt vermindert met de totale hoeveelheid teruggeleverde stroom. Dit heet salderen.

Heb je een kleinzakelijk energiecontract? Dan kun je zowel salderen als een terugleververgoeding ontvangen. Bij grootzakelijke verbruikers zit het iets anders: alle opgewekte stroom wordt direct teruggeleverd tegen een zakelijke terugleververgoeding. Er is dan geen sprake van salderen.

Verschil kleingebruik en grootverbruik zonnepanelen

In het geval van grootverbruikers van zonnepanelen is er een zakelijke teruglevereenkomst nodig, waarin onder andere de afgesproken vergoeding per kWh die u opwekt staat.

Of je kleinverbruiker of grootverbruiker van energie bent, hangt af van je energieaansluiting.

Is het vermogen van deze aansluiting 3x 80 Ampère of kleiner? Dan ben je een kleinverbruiker.

Is het vermogen van deze aansluiting groter dan 3x 80 Ampère? Dan ben je een grootverbruiker.

Terugleveren bij zakelijke zonnepanelen: zo werkt het

Energieverbruik wordt op uurbasis opgemeten. Wek je met jouw zakelijke zonnepanelen op uurbasis meer op dan dat je verbruikt, is er sprake van teruglevering. Op je elektriciteitsmeter vind je deze informatie terug.

Aangezien je voor het terugleveren van zakelijke stroom een vergoeding ontvangt, is het belangrijk om te weten of de gegevens op de meter kloppen. Een moderne en correct werkende meter is hiervoor dus een must.

Voor het terugleveren van zonne-energie wordt vaak een zogeheten ‘slimme meter’ gebruikt. Hiermee kun je in één keer zien wat de opbrengst van je zonnepanelen is.

Wil je energie terugleveren dan moet je dit doorgeven op www.energieleveren.nl. Daarna checkt je netbeheerder of je huidige elektriciteitsmeter geschikt is voor het terugleveren van energie. Is dit niet het geval, dan vervangt de netbeheerder jouw meter meestal kosteloos voor een geschikt exemplaar.

Dakscan

Loopt u met het idee om zonnepanelen op uw bedrijfsgebouw(en) te leggen, maar weet u niet zeker of dit verstandig is? Dan kan het handig zijn om een dakscan te laten doen.

Onze gratis dakscan geeft onder andere inzicht in:

  • Of het bedrijfsdak geschikt is voor zonnepanelen
  • Wat de potentiële opbrengsten zijn
  • Of dakhuur, leasen of zelf investeren het beste is voor u
  • Hoe het vervolgtraject van A tot Z eruit zal zien


Bent u hiernaar benieuwd? De dakscan vraagt u hier vrijblijvend aan.

David van Arend
David van Arend - Solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan u alles vertellen over zonnepanelen op bedrijfsdaken. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Het hele proces in beeld

Kies je voor het leggen van zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zijn er een aantal stappen te bewandelen.