Vergoeding bij verhuren dak bedrijfspand voor zonnepanelen

Steeds meer ondernemers overwegen het dak van hun bedrijfspand te verhuren voor zakelijke zonnepanelen. Maar hoe hoog is de vergoeding?


Bedrijfsdak verhuren voor zonnepanelen

Voor bedrijven dienen zonnepanelen als investering in het milieu, maar voornamelijk als extra inkomstenbron. Door je bedrijfsdak te verhuren aan een gespecialiseerd solar-bedrijf kan er namelijk flink verdiend worden.

Deze partij legt vervolgens zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand. In ruil voor het beschikbaar stellen van je dak krijg je van deze partij een vergoeding.

Soleila gaat hier nog een stap verder in. Wij ontzorgen onze klanten van A tot Z en regelen dus alle technische, financiële en juridische kwesties. Van dakinspectie tot businesscase, en van subsidie tot installatie en onderhoud.

Vergoeding zonnepanelen bedrijfspand

Maar hoe zit het nou met de vergoeding? Hoeveel kan je verdienen met zakelijke zonnepanelen?

Het enige juiste antwoord hierop is dat dat verschilt voor ieder bedrijf en iedere situatie. Echter zien we dat deze vergoeding regelmatig oploopt tot tienduizenden euro’s per jaar

Hieronder lichten we de belangrijkste factoren uit die invloed hebben op de hoogte van de vergoeding.

Belangrijke factoren

  • Hoe groot is het dak? Hoeveel zonnepanelen kunnen er geplaatst worden? Voor rendabiliteit van beide partijen houden wij een minimum van 3.000 m2 aan.
  • Wat is de oriëntatie en hellingshoek van het dak?
  • Wat is de huidige staat van het dak? Moeten er extra kosten worden gemaakt voordat de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden?
  • Hoe is de huidige netaansluiting? Moet deze worden aangepast of verzwaard?
 

Al deze aspecten worden uiteraard vooraf in kaart gebracht zodat u niet voor verassingen komt te staan. Als alle lichten op groen staan, kan de subsidie worden aangevraagd en begonnen worden met het project.

Vergoeding vooraf betaald krijgen

Bij Soleila is het tevens mogelijk om de vergoeding voor de gehele looptijd (15 – 30 jaar) in één keer vooraf uitbetaald te krijgen. Voor bedrijven die op korte termijn een sterke financiële boost nodig hebben kan deze optie zeer interessant zijn.

Ook in coronatijd hebben veel ondernemers hier baat bij. Daarnaast profiteer je ook van het groene imago wat je bedrijf met zonnepanelen uitstraalt.

"Als zij er aan kunnen verdienen, dan kan ik dat ook."

Veel ondernemers zijn aanvankelijk huiverig om met een externe partij in zee te gaan en hun bedrijfsdak voor zonnepanelen te verhuren. Dat gevoel is begrijpelijk. Als jij als ondernemer iets bezit wat een mooie financiële vergoeding waard is, dan wil je zelf ook je opties verkennen.

Echter zien we in de praktijk vrijwel nooit dat ondernemers op eigen houtje een succesvol zonnepanelen-project weten neer te zetten. Dit komt omdat ze onderweg tegen allerlei obstakels lopen, zoals de dakconstructie, het niet kunnen rondkrijgen van subsidie en financiering, en weigerende verzekeraars. Ook is het voor deze bedrijven niet mogelijk om van de schaalvoordelen te profiteren die Soleila wel heeft.

Als solar-bedrijf zijn we trots op de ontwikkeling die we in Nederland zien; het doet ons goed dat bedrijven zelf initiatief nemen om van de kracht van zon gebruik te maken. Echter loopt dit vaak niet zoals gepland en blijft er hierdoor in Nederland (nog) veel potentieel onbenut.

Conclusie

Met het verhuren van het dak van je bedrijfspand kun je als bedrijf een flinke vergoeding ontvangen. Echter is de hoogte hiervan afhankelijk van verschillende factoren. Daarnaast is het belangrijk dat je het zakelijke zonnepanelen-project op de juiste manier aanvliegt.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen op jouw bedrijfspand? Of wil je een accuratere inschatting van de vergoeding die je hiervoor kunt ontvangen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

David van Arend
David van Arend - Solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan je alles vertellen over zonnepanelen op bedrijfsdaken. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Het hele proces in beeld

Kies je voor het leggen van zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zijn er een aantal stappen te bewandelen.

Zonnedak analyse voor bedrijfspanden

Hoeveel is jouw dak waard?

Bereken het gratis en leer hoeveel je kunt besparen met zonnepanelen op jouw bedrijfsdak.