Zonnepanelen grootverbruik: Alles wat u moet weten

Subsidies maken investeren in zakelijke zonnepanelen een stuk aantrekkelijker. Om de overgang naar een duurzame samenleving te stimuleren en daardoor de klimaatdoelstellingen te behalen, stelt de Overheid verschillende subsidies beschikbaar.

Zo zijn er subsidies voor energiebesparende maatregelen, windmolens, biovergisters, maar ook voor zonnepanelen. Niet iedere subsidie is toepasbaar op ieder project. Daarom geven we in dit artikel een overzicht van alle subsidies die toepasbaar zijn voor zakelijke zonnepanelen-projecten.


Verschillen tussen subsidies voor zakelijke zonnepanelen

Anno 2021 zijn er 3 subsidies die toepasbaar zijn voor zakelijke zonnepanelen. Voorheen waren dit er 5. Maar de MIA en de VAMIL zijn niet langer toepasbaar. 

Van de 3 subsidies zijn er 2 fiscale regelingen en de overige subsidie is een exploitatieregeling.


Fiscale regeling vs. exploitatieregeling

Bij een fiscale regeling mag je een deel van de investeringskosten aftrekken of afschrijven. Hierdoor ontstaat een belastingvoordeel.

Bij een exploitatieregeling wordt je gecompenseerd voor de stroom die je opwekt met je zonnepanelen.

Wanneer van toepassing?

De 3 subsidies hebben allen hun eigen kenmerken en zijn niet op ieder zakelijk project toepasbaar. In dit artikel bespreken we enkel de basis kenmerken van de verschillende subsidies. Heb je een specifieke vraag? Stel deze dan in de chat of neem contact op met een van onze adviseurs. Let’s dive in.

SDE++ (Stimulering Duurzame Energieproductie)

De belangrijkste subsidie voor zakelijke zonnepanelen projecten is de SDE++. Deze subsidie compenseert het verschil tussen de kostprijs van grijze stroom en groene stroom. In dit geval zonne-energie. Er zijn echter wel verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie. Zo moet de aansluiting minimaal 3×80 ampère zijn en heb je een installatie nodig van minimaal 15 kWp.

KIA (Kleinschaligheidsaftrek)

Deze fiscale regeling kun je inzetten om 28% van de investeringskosten af te trekken van de fiscale winst van je bedrijf. Deze regeling is wel afhankelijk van de overige investeringen die je in dat jaar hebt gedaan.

EIA Subsidie (Energie-investeringsaftrek)

De EIA subsidie is ontwikkeld voor ondernemers en bedrijven. Zij kunnen, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen, in sommige gevallen meer dan 50% van de investering aftrekken van de fiscale winst in dat jaar. Dit levert een groot belastingvoordeel op.

Subsidie aanvragen voor zakelijke zonnepanelen

Het subsidielandschap zit veel met regels, voorwaarden en uitzonderingen. Voor iemand die nog niet eerder een subsidie heet aangevraagd, kan het erg verwarrend zijn.

Wil jij een zakelijk project beginnen, maar weet je niet welke subsidie je moet aanvragen en hoe je dit slim kunt doen? Dan helpen we je graag.

Sterker nog: We kunnen je helpen bij het hele traject van idee tot realisatie. Weten hoe we dat doen? Bekijk onze dienstverlening of start een chat.

David van Arend
David van Arend - Solarspecialist

Aan de slag met zakelijke zonnepanelen?

David van Arend kan u alles vertellen over zonnepanelen op bedrijfsdaken. Vragen? Neem dan gerust contact met hem op.

Het hele proces in beeld

Kies je voor het leggen van zonnepanelen op je bedrijfspand, dan zijn er een aantal stappen te bewandelen.