Zonneprojecten met een ready-to-build status verkopen is een complex proces

Zonneprojecten met een ready-to-build status verkopen is een complex proces

Soleila B.V. initieert, ontwikkelt en verkoopt zonneprojecten met een verschillende omvang op commercieel vastgoed door heel Nederland heen middels haar dochteronderneming Soleila Rooftop B.V. Soleila Rooftop ontwikkelt tot aan het stadium “ready-to-build”, hetgeen betekent dat de kopende partij direct kan en mag aanvangen met de bouw en de daarop volgende exploitatie van het zonnedakproject voor een periode van 20 tot 30 jaar.

Soleila wilde de afzet van de zonnedakprojecten professionaliseren en daarmee de opbrengst optimaliseren in een sterk ontwikkelende markt. Drs. Bastiaan Visser van ICP Corporate Finance te Amsterdam heeft Soleila hierin begeleid. Het verkopen van zonneprojecten met een ready-to-build status is een complex proces. Projecten worden ondergebracht in zogenaamde Special Purpose Vehicles, zijnde een besloten vennootschap, die juridisch eigenaar is van een of meerdere zonneprojecten en waarvan de aandelen worden verkocht aan een geselecteerde kopende partij. Kopende partijen zijn veelal buitenlandse investeerders die actief zijn of willen worden op de Nederlandse markt voor duurzame energie. Het selecteren van een geschikte kopende partij gaat langs een onderhands veilingproces waarbij, op basis van een informatie memorandum, niet-bindende biedingen op een specifieke batch projecten wordt gevraagd aan een beperkt aantal geschikt bevonden partijen. Deze biedingen worden gerangschikt naar aantrekkelijkheid op basis van een aantal criteria waaronder prijs, voorwaarden, financierbaarheid, gegoedheid, reputatie, lokale ervaring, etc. Twee of drie partijen worden vervolgens in de gelegenheid gesteld om een due diligence onderzoek te verrichten waarna men een bindend bod dient uit te brengen. Uit deze biedingen wordt de partij met de beste bieding geselecteerd en waarmee de koop/verkoop wordt uitonderhandeld en gedocumenteerd. In dit proces wordt nauw samengewerkt met een terzake kundig jurist en de directie van Soleila. Op deze wijze heeft Soleila 78 zonnedaken ondergebracht bij het Deense Obton, die de projecten nu gaat laten bouwen en exploiteren.

Meer nieuws:

Zonnedak
Hoe doe je dat.. zonnepanelen op je bedrijfsdak als je bedrijfspand wordt gehuurd? In dit artikelen leggen we je uit waarom het leasen van zakelijke zonnepanelen zeer interessant kan zijn voor vastgoedeigenaren.
Middels onze dochteronderneming Soleila Rooftop B.V. Soleila initiëren, ontwikkelen en verkopen wij zonneprojecten in Nederland. Dit doen wij tot aan het stadium “ready-to-build” wat date betekent lees je hier!
In 2,5 jaar is Soleila uitgegroeid tot een van de tien grootste ontwikkelaars in zonneprojecten van Nederland. Daarmee is het moment gekomen voor oprichter Elwin Ter Horst (42) om afscheid te nemen.
Sieger Dijkstra
Door corona kennen veel bedrijven liquiditeitsproblemen. Het leggen van zonnepanelen biedt ondernemers hierin uitkomst.
Een ondernemersportret over Algemeen Directeur, Sieger Dijkstra. Toen de initiatiefnemers van het zonne-energieproject Soleila zijn pad kruisten, heeft hij er een weekend over nagedacht en besloot all-in te gaan.
Ten noorden van Stroe ontwikkelen wij een zonnepark met ecologische en landschappelijk inpassing. De ontwerpvergunning hiervoor is vorige week gepubliceerd door de gemeente Barneveld.

Zonnepanelen bedrijfsdak

Hoeveel is jouw dak waard?

Bereken het gratis en leer hoeveel je kunt besparen met jouw dak.