Zakelijke zonnepanelen: obstakels + oplossingen

Zakelijke zonnepanelen: obstakels + oplossingen

Aanvankelijk dachten veel van onze klanten dat een zakelijk zonnedak voor hen niet mogelijk was. Ten onrechte, zo bleek.

Om deze reden heeft Soleila de meest voorkomende bezwaren (en oplossingen) voor je op een rijtje gezet:

  1. Mijn verzekeraar wil niet dat wij zonnepanelen plaatsen.

Grootschalige zonnedaken zijn een relatief nieuw ding. Hierdoor zijn verzekeraars soms nog wat huiverig met het geven van dekking. Ook heeft de media een aantal zonnepaneel-incidenten onder het vergrootglas gelegd, wat leidde tot een schrikreactie bij verzekeraars.

Deze incidenten zijn echter ontstaan door zeer slecht gebouwde installaties. In de professionele praktijk komt brandschade vrijwel nooit voor, en de enkele keer dat het wel voorkomt leidt het nooit tot grote schade.

Wanneer Soleila in gesprek gaat met de verzekeraar en haar werkwijze aantoont, wil de verzekeraar vrijwel altijd aanblijven en hoeven de premies niet omhoog. Zo kan het project toch doorgaan.

  1. Waarom zou ik mijn dak verhuren? Als jullie er aan kunnen verdienen, dan kan ik dat ook.

Dit is correct, echter is dat niet het volledige plaatje. De extra winst die je maakt als dakeigenaar maakt t.o.v. het verhuren is over de gehele looptijd zeer gering te noemen. Dit komt doordat Soleila op grote schaal inkoopt en installeert en daarnaast zeer scherp financiert.

Ook worden in een dakhuurconstructie alle risico’s gedragen en ingeperkt door Soleila. Door de expertise en contacten van Soleila komt er vrijwel een veiligere business op tafel dan wanneer dit op eigen houtje wordt gedaan.

Tel hierbij op dat je door Soleila volledig ontzorgd wordt. Dit is voor veel van onze klanten een doorslaggevende factor om zaken met ons te doen.

  1. Mijn dak is niet geschikt qua constructie.

Als het dak in eerste instantie niet geschikt is voor zonnepanelen, wordt er in kaart gebracht wat de bijkomende kosten zullen zijn om de draagconstructie gereed te maken. Dit betekent echter in lang niet alle gevallen dat er hoge kosten achter vandaan komen.

In de praktijk zijn er vele oplossingen, waardoor het project nog steeds een winstgevende businesscase kan opleveren. Versteviging in de gordingen is bijvoorbeeld goed te doen binnen de businesscase.

Mocht de dakconstructie niet toereikend zijn in de spanten, dan wordt het lastiger om een winstgevend project te realiseren. Wel kijken we altijd of er delen van het dak zijn welke geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit kan alsnog een rendabel project vormen.

De kosten voor de versteviging van de dakconstructie kunnen betaald worden vanuit de opbrengsten van het verhuren van het dak; hierdoor hoef je de versteviging dus niet zelf te financieren.

  1. Mijn dakhuid moet dan vervangen worden en dat is niet gebudgetteerd.

Het kan ook voorkomen dat de constructie wel toereikend is, maar de dakhuid verouderd is en momenteel niet geschikt is voor het leggen van zonnepanelen.

Voor dit scenario heeft Soleila een silicone-oplossing waarmee alleen de naden en randen hoeven worden aangepakt. Hierdoor kan de dakhuid de volle contractduur mee. Daar waar toch zwakkere plekken ontstaan, kan dit eenvoudig tussen de panelen door worden aangepakt.

Dit is al met al een duurzame en financieel vele malen interessantere oplossing dan vervanging van de volledige dakhuid.

  1. Mijn netbeheerder zegt dat ik niet kan terugleveren op het net.

Dit is feit dat geaccepteerd dient te worden; Soleila kan hier niets aan veranderen. Wel zoeken we in dit geval naar slimme oplossingen om zonnepanelen alsnog mogelijk te maken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan opslag van de opgewekte energie en teruglevering aan nabije grootverbruikers waar de stroom rechtstreeks gebruikt kan worden. Onze ervaring leert dat er vaak meer mogelijk is dan aanvankelijk werd gedacht.

De bovengenoemde obstakels zijn het meest voorkomend. Soleila is u daarin graag van dienst. Wilt u als ondernemer aan de slag met zonnepanelen, maar heeft u te maken met een ander obstakel dan de bovengenoemden? Neem dan ook gerust contact met ons op. Samen gaan we dan opzoek naar de beste oplossing.

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van