Het verduurzamen van je bedrijfspand is inmiddels een onderwerp waar elke vastgoedeigenaar vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Het huren of aanschaffen van zakelijke zonnepanelen biedt dan uitkomst. Maar hoe doe je dat als je je bedrijfspand verhuurt? In dit artikelen leggen we je uit waarom het leasen van zakelijke zonnepanelen zeer interessant kan zijn voor vastgoedeigenaren.
De overheid gaat steeds strengere eisen stellen aan de verduurzaming van bedrijfspanden. Indien we op de site van RVO kijken zien we een heel scala aan regelgeving en voorschriften staan. Naast het Bouwbesluit zijn dit bijvoorbeeld de EPC-eisen en het verplichte energielabel. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste wettelijke eisen voor bestaande bouw en nieuwbouw.
Op nationaal en Europees niveau zijn afspraken gemaakt om klimaatverandering tegen te gaan. Een grote uitdaging is het verduurzamen van de bestaande woning- en gebouwvoorraad in Nederland. Onderstaand vindt u de wetten, regels en instrumenten om de klimaatdoelen te behalen.
Een relatief eenvoudige manier om je bedrijfspand te verduurzamen is door zonnepanelen te plaatsen op het dak van het bedrijfspand. Dit is niets nieuws en veel vastgoedeigenaren kijken hier ook naar.
In deze tijden van crisis is het voor bedrijven (en dus ook voor vastgoedeigenaren) overleven en is zelf investeren in zakelijke zonnepanelen dan ook voor veel partijen niet erg aantrekkelijk. De liquiditeitsruimte die ze hebben gebruiken ze in deze moeilijke periode vaak om tegenvallers met betalingsproblemen bij huurders of leegstand van hun bedrijfspand te kunnen overleven.
Gevolg: veel vastgoedeigenaren zetten de verduurzaming van hun panden op een laag pitje. Daarmee laten veel bedrijven de kansen die zonnepanelen bieden maar even liggen. En dat terwijl er van bedrijven wordt verwacht dat ze gaan investeren in duurzaamheid.
Het verduurzamen van verhuurd vastgoed is nog moeilijker. Dit komt doordat een vastgoedeigenaar met 5- of 10-jarige huurcontracten werkt, terwijl je zonnepanelen exploiteert voor minimaal 20 tot 25 jaar. Het risico van leegstand van het bedrijfspand (zodat de opbrengst van de zonnepanelen minder rendeert) is een hobbel waar veel vastgoedeigenaren mee worstelen. Bovendien leidt de opbrengst van de zonnepanelen tot een lagere stroomrekening die vaak door de huurder wordt betaald. De vastgoedeigenaar kan deze besparing vaak maar beperkt doorberekenen
aan de huurder waardoor het plaatsen van zonnepanelen voor de eigenaar niet erg aantrekkelijk wordt. Toch dringen huurders bij vastgoedeigenaren aan op verduurzaming van het bedrijfspand en zien ze het als een pré indien ze zelf opgewekte stroom kunnen afnemen van het gehuurde pand.
Vanwege de hierboven beschreven onzekerheden wachten veel vastgoedeigenaren af en doen voorlopig even niets. Dit is zonde want er is geld te verdienen voor alle stakeholders zonder dat de risico’s toenemen.
Soleila heeft hierom een nieuw concept ontwikkelt. Dit betreft een drie partijen leaseovereenkomst.
Door het leasen van zakelijke zonnepanelen is het mogelijk om voor de vastgoedeigenaar extra inkomsten te genereren, terwijl de huurder een daling van zijn of haar stroomrekening zal zien. Soleila is hierin de leasegever.
Het leasen van zonnepanelen voor bedrijfspanden gaat als volgt in zijn werk:
1. Soleila vergroot de bestaande netaansluiting indien noodzakelijk op haar kosten.
2. Soleila investeert, beheert, exploiteert en verzekert de zonnestroominstallatie.
3. Soleila verhuurt een % van de zonnestroominstallatie aan de huurder van het pand voor dat deel van de zonnestroomopbrengst die rechtstreeks door de huurder achter de meter kan worden afgenomen. Zo bespaart de huurder niet alleen op het inkooptarief van de stroom, maar behoeven zij ook geen energiebelasting, ODE en variabele transportkosten te betalen over de besparing op de inkoop van stroom.
4. Soleila verhuurt het resterende % van de zonnestroominstallatie aan de vastgoedeigenaar. De opbrengst van dit percentage wordt verkocht aan het energiebedrijf en het dak genereert daarmee een extra opbrengst voor de vastgoedeigenaar.
Voordelen:
Nadelen:
Soleila lost de nadelen op door bij leegstand van meer dan een jaar de vastgoedeigenaar een keuze te geven:
Ben jij vastgoedeigenaar en ben je benieuwd naar de mogelijkheden om zonnepanelen te leasen of te huren? We denken graag met je mee als je een dak hebt dat groter is dan 2500 vierkante meter!
Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl