Blog #1 door David van Arend
Als sales manager en project developer ben ik reeds 5 jaar actief in de nog jonge zakelijke solar sector. Waar ik voorheen, in opdracht van een grote installatiepartij, de businesscases vanuit de investering van de klant doorrekende doe ik dit nu ruim twee jaar vanuit een dakhuur- en leaseconcept bij Soleila. Soleila financiert, exploiteert, verzekert en onderhoudt de installaties, de dakeigenaar die verduurzaamt en verdient en wordt volledig ontzorgt.
Gelukkig zie ik om mij heen steeds meer grote vastgoeddaken gevuld worden met zonnepanelen en hoef ik lang niet alle vastgoed eigenaren te overtuigen van het feit dat het realiseren van een zonnestroom-installatie op hun dak(en) in vele opzichten zeer rendabel en juist is om te doen. Tegen de dak eigenaren die het niet doen zeg ik ‘je mist de boot als je geen solar op je dak legt’. Zeker zolang de SDE++ subsidie er is, maakt dat het een zeer interessante businesscase oplevert. Ook zijn er een aantal bijkomstigheden waar je als eigenaar je voordeel mee kunt doen denk aan het verbeteren van je imago, het verhogen van je rendement bij verkoop/verhuur en je bijdrage aan de energietransitie. Naast deze genoemde prikkels is ook bij de meesten het besef gekomen dat langer wachten geen optie is en we in volle vaart de energietransitie in moeten gaan om de wereld voor de volgende generaties leefbaar te houden. Een grotere WIN-WIN kan ik mij dan ook niet voorstellen.
Toch zijn er nog heel veel grote daken niet gevuld en zijn de eigenaren van dit vastgoed in mijn ogen aan het slapen. Natuurlijk zijn er vragen, twijfels en uitdagingen die erbij komen kijken: een dakconstructie die niet toereikend is, vroegtijdig vervangen van dakbedekking of dak onderhoud, verzekeraars die hun twijfels uitspreken en dreigen met torenhoge premies of zelfs niet meer willen verzekeren bij plaatsing. Deze redenen doen vastgoedeigenaren vaak al in een zeer vroegtijdig stadium afhaken, vaak omdat ze de risico’s maar ook de oplossingen niet kunnen overzien. Vanuit de praktijk zie ik dat er voor al deze ‘hobbels’ een oplossing gevonden kan worden en de soep vaak niet zo heet gegeten wordt als dat zij wordt opgediend.
Met slimmigheden, innovatie en daadkracht kunnen we dit soort uitdagende projecten tot een geslaagd einde te brengen. Tevens zijn de kosten die hiermee gemoeid gaan vaak goed te overzien, wat maakt dat de businesscase het kan dragen. Wel moedig ik gemeenten en provincies aan om potjes te creëren, dit met name om de soms hoge kosten voor eventueel constructie verzwaringen te kunnen subsidiëren. De voorkeur gaat er binnen alle gemeenten en provincies naar uit om eerst de daken te voorzien van solar alvorens er ook landbouw arsenaal wordt ingezet. Door constructie verzwaringen te stimuleren kan er sneller tot deze doelstellingen gekomen worden mijn inziens.
Toch zullen we onze doelen niet alleen met het gebruik van de daken kunnen behalen en daarom kijkt Soleila ook steeds meer naar andere oplossingen, één daarvan is grote parkeerterreinen. Parkeerterreinen met een dubbele functie, zogenoemde solarcarports. Naast het opwekken van zonne-energie kan er ook laadcapaciteit gecreëerd worden, wat het verdienmodel voor deze overdekte parkeerplekken alleen maar ten goede komt.
Tot slot zou ik hierbij een oproep willen doen aan alle vastgoedeigenaren met (een) dak(en) van >3000 m2. Laat ons eens meekijken naar de mogelijkheden voor jouw dak(en). Als met onze expertise blijkt dat er geen enkele mogelijkheid is tot verduurzamen met een gezonde businesscase dan neem ik het terug, maar tot die tijd blijft is het in mijn ogen gek als je het niet doet!
Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl