Van het gas af…wat kun jij doen? Nou, dat is eigenlijk vrij eenvoudig.

Van het gas af…wat kun jij doen? Nou, dat is eigenlijk vrij eenvoudig.

‘Van het gas af’: opeens de mantra in – bijna – de volle breedte van de samenleving, de politiek incluis. Poetin heeft in één week geregeld wat een bewustwordingsproces van decennia niet heeft kunnen bereiken. Collectief zetten we de CV twee graden lager en trekken een wollen trui aan. Alle beetjes helpen, toch? Of kan het ook sneller?
 “In ieder geval van Russisch gas af”, dat stelt Sieger Dijkstra, die met het Groningse Soleila al jaren de grotere daken in Nederland voorziet van zonnepanelen. Teveel projecten stranden nog onnodig. Hoog tijd om die nog eens tegen het -zon – licht te houden. En dat doet het Soleila-team kosteloos.

Veel projecten komen óf niet van de grond, óf lopen onderweg vast, zo blijkt in de praktijk. Soms zelfs nadat de SDE++ subsidietoezegging binnen is. Technische hordes zijn er altijd te nemen, maar vaak zien dakeigenaren vooral op tegen het ‘gedoe’. “Nu het tijd is om verantwoordelijkheid te nemen voor onze gasontwenning, mag dat laatste geen argument meer zijn”, vindt Dijkstra. Onder het motto ‘Van het gas af…wat kun jíj́ doen’, voorziet het Soleila-team zoekende dakeigenaren kosteloos van advies. Om het eenvoudiger te maken.

De helft is genoeg

Dijkstra: “Simpel gezegd is het Russische aandeel in ons gasgebruik zo’n 15%. Dat staat gelijk aan de stroomopbrengst van 125 hectare aan zonnepanelen. Er is in Nederland zo’n 257 hectare aan daken die groter zijn dan 5000m2 en geschikt voor een zonne-installatie. Dus met de helft kunnen we dit oplossen.”

Argumenten voor de aanleg van zonnepanelen op grote daken zijn er genoeg. Maar beren op de weg zijn er ook. Op zo’n 80% van de industrieterreinen is sprake van netcongestie; het centrale elektriciteitsnet heeft dan onvoldoende capaciteit om de opgewekte energie op te nemen. In andere gevallen is de toekomstbestendigheid van een gebouw in het geding, of is er een constructief probleem. Ook financiering van de aanleg en de verzekerbaarheid van het gebouw kan opspelen. Verzekeraars staan soms op de rem vanwege vermeend brandgevaar.

Superspecialisten

“Soleila is feitelijk een club met superspecialisten die vrijwel al dit soort problemen voorbij hebben zien komen en oplossingen hebben bedacht.” Volgens Dijkstra is er toch veel mogelijk: “Ik durf te stellen dat als het Soleila-team het niet kan, dan is er écht geen business case.
Een voorbeeld waar het wel lukte: in Veendam bij een distributiecentrum kwam de aanvankelijke begroting uit op 1,2 miljoen voor de constructieversteviging, drie miljoen voor de dakrenovatie en één miljoen voor de netaansluiting. Kansloos dus. Specialisten van Soleila zijn er opgedoken en vonden een oplossing; een slimme constructie die slechts twee ton kostte en de renovatie lukte voor bijna negen ton. In combinatie met een passende financieringsconstructie kregen we het project toch van de grond. Kortom, het team heeft een uitgebreide gereedschapskist met oplossingen en veel daken die niet geschikt leken toch losgetrokken, óók als er sprake was van een onwillige verzekeraar…”

Wat kun jij doen…?

Als energieonafhankelijkheid of de transitie geen voldoende argument zijn, dan is het nu in ieder geval good business sense om een zonnedak te overwegen.
Dijkstra: “Zeker met deze energieprijzen helpen zonnepanelen om je energierekening te betalen. Of je kunt de energie goed verkopen als je de stroom zelf niet nodig hebt. Onze bijdrage is om kosteloos een dakscan te doen, we kijken dan ook graag naar projecten die niet door zijn gegaan, zeker die met een oud SDE++ tarief. Kortom we doen oproep aan alle dakeigenaren; denk niet te snel dat je dak ongeschikt is.”

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van