Sieger Dijkstra: “Wat doe jij om CO2-uitstoot te verminderen?”

Sieger Dijkstra: “Wat doe jij om CO2-uitstoot te verminderen?”

Het VN IPCC Klimaatrapport bleek voor veel mensen een wake-up call. De klimaatveranderingen vallen niet meer te ontkennen en zijn zonder twijfel gevolg van menselijk handelen. En alleen mensen kunnen dit afremmen of stoppen.

Veel mensen maken zich zorgen en er wordt veel over gepraat en geschreven, maar als we niet oppassen gaan we heel snel weer over tot de orde van de dag. Toch is dit rapport een “call to action”. Een oproep die iedereen tot denken moet zetten. En een rapport dat de vraag oproept: “wat ga jij doen?”

Minder vlees consumeren, zonnepanelen op je dak, je huis isoleren, minder rijden of vliegen, een elektrische auto…?

Wat ik ga doen is flink CO2 besparen op mijn autokilometers. Hoe?

Ik ga dat doen door een oude BMW 320 die we binnen ons Solarbedrijf Soleila hebben een tweede leven te geven. Huh, met een oude diesel? Ja, een oude diesel. En wel hierom:

Bij het produceren van een nieuwe auto komt ongeveer 7 tot 9 ton CO2 vrij. Bij een elektrische auto alleen al 9 ton CO2 voor de productie van de accu’s. Dus als ik deze BMW verkoop en een nieuwe elektrische auto koop dan zou ik alleen door een nieuwe auto te kopen al een CO2 uitstoot van 16-18 ton veroorzaken.

Een gemiddelde auto stoot jaarlijks zo’n 3,5 ton CO2 uit. Een nieuwe elektrische auto kopen veroorzaakt dus meteen al bij de aankoop evenveel CO2 als 4,5 tot 5 jaar rijden.

Nu wil ik niet het elektrisch rijden ontmoedigen want die stoten over hun hele levensduur (inclusief bouw) minder CO2 uit dan een benzine of diesel. Wat we alleen niet moeten willen is alle auto’s versneld vervangen. We kunnen beter beginnen om het huidige wagenpark schoner maken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Samen met het bedrijf Atomic One bouwen we de oude BMW van ons Solarbedrijf Soleila om tot waterstof hybride. Daarmee wordt de auto een stuk zuiniger en bovendien resulteert dit in een stikstof uitstootvermindering tot 80%. Daarmee beperkt ik de uitstoot in het dagelijks gebruik van deze auto fors. Deze auto wordt door de aanpassing schoner dan een benzine auto.

Hoe dat werkt? Daarover later meer in een volgende blog. Ik zal jullie de komende maanden meenemen in de ontwikkelingen. En of de besparingen echt zo fors zijn zullen we gaan zien aan de hand van testen. Ik kan niet wachten tot onze 18 jaar oude BMW wordt omgebouwd en een tweede leven krijgt!

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van