Liquiditeit & corona: zonnepanelen als oplossing?

Liquiditeit & corona: zonnepanelen als oplossing?

De economie in Nederland heeft door corona een flinke opdonder gekregen. De eerste golf hakte er in. Een tweede golf gaat ons nog dieper treffen; hoe langer deze duurt hoe groter de impact.

In tijden van crisis is het voor bedrijven erg belangrijk om over voldoende liquiditeit te beschikken. “Cash is king”. Heb je als bedrijf onvoldoende cash, en dus liquiditeitsproblemen, dan is het moeilijk om staande te blijven. Daarnaast is het juist zaak om te blijven investeren in je corebusiness.

Bedrijven laten dan ook de kansen die zonnepanelen bieden maar even liggen en dat terwijl er van ze wordt verwacht te investeren in duurzaamheid. Maar wat als zonnepanelen ten tijde van corona juist voor extra cash zorgen, laten ondernemers deze kans dan nog liggen?

Corona & liquiditeit

In dit soort situaties is het goed om voor je eigen bedrijf na te gaan of én waar het financieel kan gaan knellen als de crisis langer aanhoudt. Waar kun je besparen en waar kun je mogelijk op redelijk korte termijn cash genereren, indien je dat nodig hebt?

Zonnedak Leeuwarden

Een veelal vergeten mogelijkheid zijn de daken van bedrijfspanden. Deze kun je verhuren aan een partij die er zonnepanelen voor je op legt. Dat levert direct geld op en daarmee voorkom je dat je later zelf gedwongen wordt allerhande energiebesparende maatregelen te nemen. Dit soort maatregelen kunnen behoorlijk kostbaar zijn. Je dak verhuren als extra inkomst is een mogelijkheid die direct geld oplevert: maandelijks ontvang je hiervoor een bedrag.

De totale huurinkomsten in één keer ontvangen

Iedere maand huur ontvangen helpt echt niet om nu de liquiditeitspositie flink te verbeteren, toch? Dat klopt. Bij het verhuren van je dak, ontvang je elke maand een huur voor een periode van 20 – 30 jaar. Maar hier is een oplossing voor: Soleila keert de huur voor de afgesproken periode in één keer uit indien dit gewenst is. Op die manier heb je op korte termijn veel vermogen tot je beschikking.

Het traject

De stappen die nodig zijn om als bedrijf van zonnepanelen te kunnen profiteren, zijn bij veel ondernemers onduidelijk. Daarom hebben wij het traject helder omschreven.

Allereerst moet er een SDE-subsidie worden aangevraagd. Dit doen wij voor je. De deadline voor het aanvragen van de SDE-subsidie is 6 november 2020. Daarna is het een kwestie om alles in orde te maken zodat de zonnestroominstallatie op je dak kan worden geïnstalleerd.

Op het moment dat het zover is, kun je afrekenen en de contante waarde van de huur op je rekening gestort krijgen. Wil je toch liever maandelijks de huur ontvangen, dan kan dit natuurlijk ook. Aan de bouw en het onderhoud van de installatie hoef je niets te doen. Dit regelt Soleila voor je.

Extra voordelen

Naast de liquiditeitsvoordelen profiteer je van de duurzame uitstraling die de zonnepanelen het bedrijfspand geven. Bovendien kan je bij een hoog stroomverbruik ook profiteren van de duurzaam opgewekte stroom.

Er zijn ook bedrijven die al een SDE-subsidie hebben gekregen. Deze nemen wij graag over om het project te realiseren. Als je zelf hebt geïnvesteerd in zonnepanelen, kunnen wij de zonnepanelen van je kopen. Je kunt dan je dak verhuren of met een sale & leaseback-constructie zelf de stroom afnemen.

Je zou ook slechts de eerste paar jaar van de huur contant kunnen maken. Hiermee kun je bijvoorbeeld achterstallig onderhoud aan je dak financieren.

Veelgehoorde redenen om niet te handelen

Op de een of andere manier zijn er veel dakeigenaren die de mogelijkheden van hun dak nog niet benutten. Veelgehoorde redenen zijn: “ik heb er nu geen tijd voor”, “ik wacht nog even af tot er nog betere zonnepanelen zijn”, “mijn dak is niet sterk genoeg”, “ik wil me niet voor zo’n lange periode vastleggen” en “mijn verzekeraar gaat hier niet mee akkoord”.

Voor al deze punten zijn er goede oplossingen die jou als eigenaar niet direct geld gaan kosten. Niet geschoten is altijd mis. Is je dak groter dan 2500 m2 dan denken we graag met je mee!

Sieger Dijkstra – Algemeen directeur Soleila

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van