Krachten bundelen met smart grids

Krachten bundelen met smart grids

Daken van bedrijfsgebouwen zijn goede kandidaten voor zonnepanelen, maar in ca. 80% van onze industrieterreinen houdt netcongestie de energietransitie tegen. Nu we versneld van het gas af willen met veel meer zon en wind, blijkt het opnamevermogen van ons elektranet een belangrijk obstakel.

Oplossingen voor netcongestie bij industrie zijn er… als we het slim doen

Sieger Dijkstra


Volgens Sieger Dijkstra van het Groningse zonneprojectbedrijf Soleila hoeft dat geen showstopper te zijn: “Het kán als we het slim doen. Met smart grids maken we bijvoorbeeld slimme combinaties van wind- en zonopwekking met batterijopslag en productie van waterstof mogelijk. Het is maatwerk, maar de technologie is er. Als bedrijven op industrieterreinen hun krachten bundelen, kunnen we snel, veel bereiken.”

‘Gedoefactor’

Ook zonder de netcongestieproblemen vielen veel zakelijke projecten voor zon op dak stil. Volgens Dijkstra is dat vaak terug te leiden tot de gedoefactor: “Je dak benutten wordt gezien als bijzaak en dan nemen operationele problemen – die er altijd zijn – al gauw grote proporties aan.”

Zijn bedrijf Soleila ziet wel een kentering; door de stijgende gasprijzen is er een hernieuwde belangstelling voor duurzame energieopwekking. Van vergroening is het accent aan het verschuiven naar de harde business case. En die is er nu in veel gevallen opeens wél.

Helaas liggen de industrieterreinen met grote daken meestal niet direct bij de grootste energie afnemers. Die daken vol leggen met panelen, levert dan direct een energie-overschot dat je niet zomaar kwijt kunt aan het net.

Wannes Devillé, senior grid specialist bij zonneprojectontwikkelaar Solarfields – het moederbedrijf van Soleila – bevestigt dat. Hij ziet in de praktijk goede voorbeelden waarbij vraag en aanbod van energie op elkaar afgestemd worden, lós van het elektranet. “Je hebt bij opwekking eigenlijk meerdere flows, zonopwekking volgt de seizoenen en de zonuren overdag. Gecombineerd met wind is dat soms complementair, maar soms ook dubbelop. Bijvoorbeeld als het hard waait op een zonnige dag. Dat moet je kunnen balanceren met de vraag.”

Batterijen en waterstof

Opslag in grote batterijen kan voor de opvang van kleinere pieken en dalen een oplossing bieden, maar wordt bij een groter verschil tussen productie en vraag al snel duur. Andere manieren om fluctuaties op te vangen, zijn de vraag afstemmen op de productie of omzetting naar waterstof met behulp van een electrolyzer.

“Met waterstof heb je natuurlijk wel opslag voor langere termijn, maar zo’n electrolyzer is pas optimaal als hij 95% van de tijd kan produceren,” aldus Devillé. “Het komt erop neer dat iedere situatie uniek is. Het is natuurlijk prachtig als je naast grote daken een fabriek met dezelfde energiebehoefte hebt. Zo’n directe doorlevering komt helaas niet vaak voor.”

Smart grid

Het zonnepark op de voormalige vloeivelden bij de Avébe Zetmeelfabriek in Exloo is zo’n voorbeeld, waarbij het zonnepark en productie gecombineerd zijn. Via communicatiemiddelen zoals een smart grid of een EMS (Energy Management System) kan vraag en aanbod per seconde op elkaar afgestemd worden. Is er te veel energie, dan wordt de productie afgeknepen of idealiter, indien een batterij aanwezig is, opgeslagen.

Sieger Dijkstra: “Al deze oplossingen zijn voor een ondernemer alleen, natuurlijk vaak te groot. Maar wanneer we bereid zijn de krachten te bundelen, dan zijn de mogelijkheden echt enorm.

Voorop staat wat ondernemers zelf willen; gaat het om een groen imago, om de energierekening laag te houden of om een verdienmodel? In alle gevallen hoeft de gedoefactor geen rol meer te spelen. Leveranciers van duurzame opwekkingssystemen zijn system integrators geworden; we ontwikkelen, implementeren én beheren de complete energievoorziening.

Met het team van Soleila kunnen we maatwerk leveren. Zonnedaken koppelen aan opslag. Of met cablepooling de energie van een naburig zonne- of windpark bijschakelen. We kunnen voor korte fluctuaties batterijtechnologie inzetten. Bij continue overproductie is het mogelijk om energie op te slaan in waterstof. En passant verzorgen we dan ook nog de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.”

Hij doet een oproep aan dakeigenaren én verenigingen van bedrijventerreinen: “Samen kunnen we de energietransitie flink versnellen. Soleila levert een bijdrage door kosteloos een scan te doen. Als we het smart doen, kan er erg veel.”

Als energieonafhankelijkheid of de transitie geen voldoende argument zijn, dan is het nu in ieder geval good business sense om een zonnedak te overwegen.
Dijkstra: “Zeker met deze energieprijzen helpen zonnepanelen om je energierekening te betalen. Of je kunt de energie goed verkopen als je de stroom zelf niet nodig hebt.

Onze bijdrage is om kosteloos een dakscan te doen, we kijken dan ook graag naar projecten die niet door zijn gegaan, zeker die met een oud SDE++ tarief. Kortom we doen oproep aan alle dakeigenaren; denk niet te snel dat je dak ongeschikt is.”

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van