Je bedrijfspand met zonnepanelen verkopen. Hoe zit dat?

Je bedrijfspand met zonnepanelen verkopen. Hoe zit dat?

Zonnepanelen op gebouwen zijn een onmisbaar onderdeel in de energietransitie.

Als het aan ons kabinet ligt, wordt het vanaf 2025 zelfs verplicht om alle grotere daken van nieuwe bedrijfsgebouwen van een zonne-installatie te voorzien. Maar hoe zit het eigenlijk wanneer je zonnepanelen op je bedrijfsdak hebt laten plaatsen, en je gaat je pand verkopen? Of andersom?

Wanneer je zelf een zonne-installatie hebt gekocht en geïnstalleerd is het simpel. Dan wordt deze meegetaxeerd, want de zonnepanelen maken deel uit van het onroerend goed. Bij een leaseconstructie, of wanneer je je bedrijfsdak verhuurt, is dat anders. Dan ben jij geen eigenaar van de zonnepanelen. Dat is de ontwikkelaar. Een opstalovereenkomst waarborgt in zo’n geval de zonne-installatie en deze koopt de nieuwe pandeigenaar erbij.

Wees op je hoede

Als nieuwe pandeigenaar is het daarom heel belangrijk om goed naar de lopende contracten te kijken. Wie is er eigenaar van de installatie? Wat is de looptijd? En hoe zit het met onderhoud? De verkopende partij kan jou alle informatie geven, maar wees op je hoede.

De informatie kan intussen best verouderd zijn. Daarnaast is het van groot belang dat de installatie verzekerbaar is. Zorg daarom dat het papierwerk in orde is en ga in gesprek met je verzekeraar. Maar maak je geen zorgen: een veilige en verantwoorde zonne-installatie is heel goed te verzekeren.

Switchen

Als nieuwe eigenaar van een bedrijfspand met zonnepanelen, liggen er al heel wat zaken vast, maar gelukkig valt er altijd nog te switchen. Bijvoorbeeld van een leaseconstructie naar dakhuur. Bij Soleila kijken ze in zo’n geval graag met een nieuwe pandeigenaar mee. Is dit wel de beste optie, of moet er iets gewijzigd worden in het contract? Ook is het mogelijk om het contract af te kopen.

Eén ding is zeker: een zonne-installatie op het dak is een pluspunt voor zowel de koper als de verkoper. David van Arend, Sales Manager bij Soleila, legt uit: “Zonnepanelen hebben een positieve invloed op je energielabel én je hebt lagere energiekosten.”

Voordeel

Wanneer je als verkopende partij je bedrijfsdak verhuurt voor een vaste vergoeding per maand, komt daar ook nog een ander voordeel bij kijken, legt David uit: “De vaste inkomstenstroom zorgt ervoor dat het pand makkelijker te financieren wordt voor de koper. Stel dat er nog twintig jaar aan inkomsten is, met een bedrag van 10.000 euro per jaar, dan kun je dit verdisconteren in de financiering.”

David raadt pandeigenaren aan om dit vooral te benoemen: “Je hebt een energie-arm pand dat toekomstbestendig is, met een extra inkomstenstroom. Je hebt écht wat te bieden, dus deel dat vooral. Laat weten dat jouw pand duurzaam is. Dat is aantrekkelijk voor klanten én voor medewerkers, dus daar mag je trots op zijn!”

Over Soleila

We hebben een allemaal een verantwoordelijkheid in de energietransitie. Gelukkig voelen veel bedrijven dan ook de urgentie om Nederland op grote schaal te verduurzamen. Eén daarvan is Soleila. Soleila heeft ruim tien jaar ervaring met het ontwikkelen van duurzame energie en helpt bedrijven om verduurzaming haalbaar en betaalbaar te maken.

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van