Is mijn bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn bedrijfsdak geschikt voor zonnepanelen?

Als pandeigenaar of ondernemer overweeg je om zelf zonne-energie te gaan opwekken. Je wilt graag verduurzamen en tegelijkertijd de energiekosten in de hand gaan houden. Bovendien liggen duurzame panden goed in de markt. Je vraagt je wel af of je bedrijfsdak(en) geschikt is/zijn voor het leggen van zonnepanelen. Hoe ga je dan te werk? Peter Borkens is technisch specialist bij Soleila, dat al 10 jaar bedrijven helpt om te verduurzamen op het gebied van zonne-energie en ze daarbij volledig kan ontzorgen.

Welke stappen neem je als ondernemer?

Borkens: “De eerste stap is het aanvragen van de SDE-subsidie. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energietransitie. Met deze regeling stimuleert de overheid duurzame energieoplossingen. Hiermee kun je je zonneproject rendabel maken. Die aanvraag kunnen wij voor de pandeigenaar doen. Daarvoor zullen we alvast een eerste dakinspectie komen uitvoeren.”

Zijn daken vaak geschikt voor zonnepanelen?

“Het komt bijna niet meer voor dat een dak ongeschikt is, omdat er altijd wel een oplossing is te bedenken. Dat komt omdat de systemen waarmee de zonnepanelen op het dak worden bevestigd, steeds lichter worden. Ook zijn er steeds meer mogelijkheden om daken, waar nodig, te versterken. Daarvoor brengen we diverse experts zoals een constructeur, staalbouwer en dakinspecteur samen, om tot een integrale oplossing te komen,” aldus Borkens.

Hoe wordt het dak bekeken?

“Wij hebben een eigen technisch team dat een eerste inspectie uitvoert om te kijken of het dak überhaupt kansrijk is of niet,” vertelt Borkens. “Tijdens de eerste dakinspectie kijken we onder meer naar de constructie, de dakhuid, het gebruikte isolatiemateriaal en eventuele bijzonderheden, zoals de aanwezigheid van asbest.

Van daaruit schakelen we experts in. Dat is een groep specialisten waarmee we al langer samenwerken. Zij beoordelen zaken als de dakconstructie, gewicht, dakopbouw, waterafvoer en dakplaatdiktes. Ze bekijken ook wat de resterende levensduur van de huidige dakbedekking is. Zo ontstaat er een goed en compleet beeld van wat er wel of niet kan op je dak.”

Hoe krijgt de ondernemer dat gepresenteerd?

Borkens: “We stellen een uitgebreid klantrapport op. Hier staat precies in wat er goed is aan het dak en waar er verbeteringen nodig zijn. Ook vertellen we hoe die eventuele verbeteringen het beste kunnen worden aangepakt en door wie. We doen er gelijk een realistische kostenindicatie bij. Wij kunnen er vervolgens voor zorgen dat je dak geschikt wordt gemaakt voor het plaatsen van de zonnepanelen.”

Hoe gaat het proces verder?

“We merken dat ondernemers het prettig vinden om tijdens het hele proces te worden begeleid,” zegt Borkens. “Daarom nemen wij ook de vervolgstappen zoals financiering, verzekering, installatie en onderhoud voor onze rekening. We ontzorgen de ondernemer hiermee voor de volle 100%. Makkelijker kan het niet. Wij willen immers graag met ondernemers en pandeigenaren Nederland nog veel duurzamer maken. Doe ook mee en vraag vandaag nog bij ons een dakscan aan.”

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van