Hoe ga ik mijn zonnedak financieren?

Hoe ga ik mijn zonnedak financieren?

Ben je ondernemer en wil je voor je bedrijf overgaan op duurzame energie? Dan overweeg je misschien om je bedrijfsdak in te zetten om er zonnepanelen op te laten leggen. En de financiering dan? De experts van Soleila, specialist in het ontwikkelen, financieren en exploiteren van zonnestroomprojecten, beantwoorden in dit blog daarom de vijf meest gestelde vragen over het bekostigen van een dak vol duurzame zonnepanelen.

Wat kost een zonnedak gemiddeld?

Daar is geen eenvoudig antwoord op te geven. Een dak volleggen met panelen is altijd maatwerk. Elk dak is immers weer anders qua vorm, grootte, sterkte en gebruikte materialen. Wie een zonnedak wil aansluiten op het openbare net heeft bijvoorbeeld een passende aansluiting nodig.

Als die er nog niet is dan vormt dat een flinke kostenpost, naast uiteraard de zonnepanelen, een omvormer en de onderconstructie. Laat dus een specialist van Soleila ter plekke eerst de situatie bekijken om een goed beeld te krijgen van de (on)mogelijkheden.

Hoe staat het met eventuele subsidies?

Wil je grootschalig duurzame energie gaan produceren? Dan kun je daarvoor subsidie aanvragen vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze regeling is voor bedrijven en non-profitorganisaties.

Omdat de subsidie wordt afgebouwd in 2025, wordt deze wel jaarlijks minder aantrekkelijk. Wanneer je de komende drie à vier jaar een zonnedak wil realiseren, dan is het dus verstandig om dit jaar nog de SDE++-subsidie aan te vragen. Soleila kan dit kosteloos en vrijblijvend voor je doen.

Welke financieringsmogelijkheden zijn er?

Er zijn in principe drie opties; aankoop, lease of dakverhuur. Wanneer er een mogelijkheid is om een zonnepark zelf te financieren kan Soleila optreden als intermediair. Laat in elk geval meerdere installatiepartijen een offerte uitbrengen omdat de kosten en de expertise behoorlijk uiteen kunnen lopen.

De andere mogelijkheden zijn dakhuur of lease. In die gevallen hoeft je zelf niet te investeren. Wanneer je je dak gaat verhuren, ontvang je een jaarlijkse of eenmalige uitkering. Soleila verkoopt de stroom op het net en ontvangt daarvoor een vergoeding. Groot voordeel is dat je je pand verduurzaamt en ook aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) doet.

Bij operational lease wordt de dakeigenaar op termijn eigenaar van de installatie. De installatie- en onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasegever. Ondertussen heb je wel direct voordeel van de stroominkoop. En dat is altijd een groter voordeel dan de kosten voor de installatie. Op die manier kun je dus ook slim verduurzamen.

Wat is momenteel de beste methode?

Als je als ondernemer het geld voor panelen op de plank hebt liggen, behaal je wellicht het hoogste rendement, alleen loop je dan wel meer risico. Misschien kun je je geld wel beter laten renderen wanneer je investeert in je corebusiness.

Wanneer je genoegen neemt met een iets lager rendement, kun je middels operational lease direct profiteren van de opgewekte energie, met veel minder risico. Voor daken van panden waarin relatief weinig stroom wordt verbruikt is dakverhuur vaak weer erg interessant.

Hoe kies ik de beste optie?

Soleila heeft, als een van de weinige partijen in de markt, alles in huis om aan jou de beste business case te presenteren. Bij daken van minimaal 3000 m2 is altijd eerst een SDE++-subsidie nodig om een financierbare businesscase te behalen. Van daaruit kijken we wat de beste oplossing is voor jouw situatie.

Er komt veel kijken bij het realiseren van een zonnedak. Soleila kan je gedurende dat hele traject volledig ontzorgen. Dan hoef je binnen de eigen organisatie daar niemand voor vrij te maken. Omdat Soleila zonnepanelen en de handjes in grote hoeveelheden inkoopt, is de prijs ook nog eens gunstig.

Interesse in een zonnepark op eigen dak? Soleila denkt graag met je mee op weg naar een duurzame toekomst.

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van