Elwin Ter Horst verlaat Soleila B.V.

Elwin Ter Horst verlaat Soleila B.V.

In 2,5 jaar is Soleila uitgegroeid tot een van de tien grootste ontwikkelaars in zonneprojecten van Nederland. Daarmee is het moment gekomen voor oprichter Elwin Ter Horst (42) om afscheid te nemen. “De start-upfase is voorbij, de koers is uitgezet. Het is tijd voor een andere vorm van management.”

Ter Horst laat de leiding achter in de vertrouwde handen van aandeelhouder van het eerste uur Sieger Dijkstra. Twee adviseurs van het bedrijf, Bastiaan Visser en Cor Alberts, gaan instappen als aandeelhouder. Douwe Faber en Raymond Roeffel hebben zich al eerder als aandeelhouder aan het bedrijf verbonden.

“Soleila heeft in korte tijd een leidende positie verworven in het ontwikkelen van grote zonnedaken”, vertelt Elwin Ter Horst. Het bedrijf heeft inmiddels projecten voor meer dan 100 megawatt aan zonnestroom op zijn naam gezet. Daarmee zal groene stroom voor zo’n 30.000 huishoudens opgewekt worden. “Het doel is om binnen vijf jaar een miljoen zonnepanelen neer te leggen. We liggen goed op koers. Soleila onderscheidt zich door weinig kostbare landbouwgrond te gebruiken, maar juist daken, parkeerplaatsen of waterplassen te benutten. Grond kan zo dubbel worden gebruikt”, zegt Ter Horst. “Maar we hebben onlangs ook een vergunning gekregen voor ons eerste zonnepark op land, in Stroe.”

“In de afgelopen jaren hebben we vooral veel locaties gevonden, nu is het tijd om hier ook projecten te gaan realiseren. Het bedrijf gaat een andere fase in, en daarbij hebben we ook andere deskundigheid nodig. Ik denk dat we die met de nieuwe aandeelhouders hebben gevonden”, voegt Dijkstra daaraan toe.

Voor Ter Horst is het tijd om zich te richten op nieuwe uitdagingen. “De pioniersfase is voorbij. Soleila is geen start-up meer, maar een scale-up. Dat vraagt om een andere vorm van leiderschap. Het is geen lijnen uitzetten, maar juist stroomlijnen en werken aan de efficiency. Daar zijn de andere aandeelhouders veel beter in dan ik.”

Contact

Soleila B.V.
Nijenborgh 6
9747 AG Groningen
T. 050 211 38 91
contact@soleila.nl

Volg ons op

Soleila is onderdeel van